Huisartsenpraktijk Ritter & Kuipers

Informatie rondom het CoronaVirus

Wij merken dat veel van onze patiënten vragen hebben rondom het Coronavirus. Hieronder vindt u adviezen en verwijzingen, naar websites met betrouwbare en actuele informatie betreffende het virus. Heeft u verder nog vragen, dan kunt u telefonisch contact opnemen met de assistente of met de speciale Corona-informatielijn van de GGD op nummer 010 443 80 31. Vanaf 1 juni 2020 kan iedereen met klachten die passen bij het nieuwe coronavirus zich laten testen. Dat is nodig om de maatregelen te kunnen versoepelen en de verspreiding van COVID-19 in Nederland tegen te gaan. Wil je je laten testen? Bel 0800-1202 voor een afspraak om je te laten testen, of ga naar Rijksoverheid.nl voor meer informatie. Bel de huisarts als je erg benauwd bent of hoge koorts hebt, of als je je zorgen maakt. Bel 112 in een levensbedreigende situatie.

 


 

Allereerst is het belangrijk dat wanneer u KOORTS en LUCHTWEGKLACHTEN heeft of bij iemand in de buurt geweest die besmet is met het Coronavirus, u BELT met de praktijk.

Ga vooral NIET zomaar naar de huisarts of huisartsenpost toe maar laat u testen!

De ziekteverschijnselen van COVID-19
De belangrijkste klachten die vaak voorkomen bij COVID-19 zijn:

Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)
Hoesten
Benauwdheid
Verhoging of koorts
Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)
Incubatietijd
De periode tussen het moment dat je besmet raakt en dat je klachten krijgt heet incubatietijd. Als je besmet raakt met het coronavirus duurt het meestal 5 tot 6 dagen voordat je klachten krijgt, maar soms al na 2 dagen of zelfs na 12 dagen (maar nooit na 14 dagen). 

Als je klachten hebt die passen bij het nieuwe coronavirus
Heb je milde klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, lichte hoest of verhoging tot 38 graden Celsius? En/of heb je  plotseling verlies van reuk of smaak? Laat je testen en blijf thuis tot de uitslag bekend is. Doe geen boodschappen en ontvang geen bezoek. Laat anderen boodschappen doen of laat ze bezorgen, zorg dat een ander de hond uitlaat. Voor huisgenoten zonder klachten gelden de basisregels die voor iedereen in Nederland gelden. Mensen met cruciale beroepen of die werken in vitale processen blijven bij milde klachten ook thuis. 
Heb je naast de milde klachten (zoals bovenstaand) ook koorts (38 graden Celsius of hoger) en/of benauwdheid? Dan mogen ook huisgenoten niet naar buiten tot de uitslag van de test bekend is; alleen wie geen klachten heeft, mag even boodschappen doen. Als de huisgenoten ook klachten hebben, dan laten zij zich ook testen.

Als de uitslag van de test negatief is, dan had je op het moment dat je getest werd geen infectie met het nieuwe coronavirus. Je hoeft niet meer thuis te blijven en mag weer doen wat je normaal ook zou doen (bijv. werken of naar school). (Dit geldt niet als je binnen moest blijven omdat je contact bent van een COVID-19-patiënt. In dat geval blijf je de resterende dagen van de quarantaineperiode van 14 dagen thuis.) Blijf je wel aan de regels houden die voor iedereen in Nederland gelden: houd 1,5 meter afstand van mensen die niet bij je in huis wonen, was regelmatig je handen en hoest en nies in je elleboog. 
Krijg je nieuwe klachten die kunnen passen bij infectie met het nieuwe coronavirus, of zijn je klachten verergerd nadat je getest bent? Blijf dan thuis en bel opnieuw naar het landelijke afsprakennummer coronatest via 0800- 1202.
Neem bij ernstige klachten telefonisch contact op met de huisarts of huisartsenpost.
Als uit de test blijkt dat je wel COVID-19 hebt, blijven ook huisgenoten zonder klachten thuis. Ook personen die werken in de vitale sector of met een cruciaal beroepen blijven thuis. Voor deze groepen kan een uitzondering gemaakt worden in overleg met de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst  en de bedrijfsarts en alleen als zij geen klachten hebben. Ga naar meer informatie over de leefregels thuis en wat je moet doen als je COVID-19 hebt.  

 

Voor actuele, betrouwbare informatie, kunt u kijken op de volgende websites:

Klik op deze link:

Betrouwbare informatie over het Coronavirus

Verder ook:

https://www.rivm.nl/coronavirus

http://www.ggdrotterdamrijnmond.nl/nieuws/coronavirus

https://nos.nl/collectie/13833-de-antwoorden-op-jouw-coronavragen.html

 

Heeft u vragen over thuisquarantaine-door-corona (Klik op deze link)

 

Uitleg over het Coronavirus in verschillende talen:

https://www.openrotterdam.nl/informatie-over-covid-19-in-verschillende-talen/content/item?1155606

In deze film worden de tips van het RIVM in begrijpelijke taal uitgelegd:

https://www.lezenenschrijven.nl/nieuws/corona-in-begrijpelijke-taal/

Corona-informatienummer GGD Rotterdam: 010-443 80 31